Aanmelden Ik heb een account Mijn account creëren
Menu Momenteel op TV
Mis nooit nog wat!
Schrijf u in en stel uw persoonlijke TV Gids samen

Alec Baldwin: Alles wat je moet weten over de nietigverklaring

Alec Baldwin: Alles wat je moet weten over de nietigverklaring
© thenews2.com / Depositphotos.com

 

Het proces tegen Hollywood-icoon Alec Baldwin nam onlangs een onverwachte wending. Baldwin stond terecht voor doodslag na een tragisch incident op de set van de film "Rust", maar zijn zaak werd nietig verklaard vanwege een procedurele onregelmatigheid. Dit artikel onderzoekt de gebeurtenissen die leidden tot de nietigverklaring, de gevolgen voor Baldwin en de reactie van de filmindustrie.


Achtergrond


In oktober 2021, tijdens het filmen van "Rust" in New Mexico, schoot Alec Baldwin per ongeluk met een vuurwapen dat losse flodders had moeten bevatten. Helaas vuurde het wapen een echte kogel af, waarbij cinematograaf Halyna Hutchins om het leven kwam en regisseur Joel Souza gewond raakte. Baldwin, die het pistool op dat moment hanteerde, toonde zich diep bedroefd en geschokt over het tragische incident.

 

De aanklacht en het proces


In januari 2022 werd Alec Baldwin beschuldigd van doodslag. De aanklagers beschuldigden hem van nalatigheid door niet te controleren of het pistool wel goed vast zat. De rechtszaak, die in Santa Fe werd gehouden, moest bepalen in hoeverre Baldwin verantwoordelijk was voor het incident. Het proces werd echter op vrijdag 12 juli 2024 geannuleerd vanwege een procedurele onregelmatigheid.

 

De ontdekking van de kogels niet overhandigd aan de verdediging


Het onderzoek naar het 'Rust' incident werd gekenmerkt door vele zwakke plekken en wendingen. Het is nooit duidelijk geworden hoe levende munitie, die verboden was tijdens het filmen, op de set terecht kwam. Eerder dit jaar ontving de sheriff van Santa Fe een partij kogels van een voormalige politieagent, naar verluidt van dezelfde partij als de fatale kogel. Deze kogels werden nooit doorgegeven aan de verdediging, waardoor er geen onafhankelijke expertise mogelijk was.

De kogels met betrekking tot de zaak werden niet aan de verdediging overhandigd, een omissie die rechter Mary Marlowe Sommer omschreef als "zeer schadelijk voor de verdachte". Volgens de rechter kwam dit achterhouden van bewijs "dicht in de buurt van kwade trouw" en werd Alec Baldwin, die tot achttien maanden gevangenisstraf kon krijgen, ernstig benadeeld.

 

Baldwin's verdediging


Alec Baldwin heeft altijd volgehouden dat hem verzekerd was dat het pistool ongevaarlijk was en dat hij de trekker niet had overgehaald. Zijn advocaten voerden aan dat de vasthoudendheid van de aanklager om hem te vervolgen het onderzoek had vertroebeld en bepaalde cruciale aanwijzingen over het hoofd had gezien. Vóór de nietigverklaring had Baldwin's verdediging een reeks beroepen ingesteld om deze beslissing te verkrijgen.

 

De veroordeling van de wapensmid


De 'Rust' wapensmid, Hannah Gutierrez-Reed, stond apart terecht en werd in april 2024 veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, een vonnis waartegen ze in beroep is gegaan. Over haar rol en verantwoordelijkheid in het incident wordt nog steeds gediscussieerd.

Het nietigverklaarde proces tegen Alec Baldwin is een belangrijk keerpunt in deze complexe en tragische zaak. Terwijl Baldwin afsluiting zoekt, roept de beslissing vragen op over het beheer van de veiligheid op filmsets en de uitvoering van strafrechtelijke onderzoeken. De filmindustrie moet nu lering trekken uit dit incident om soortgelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Verwante artikels

Miss Nicaragua zegeviert bij Miss Universe 2023

Miss Nicaragua zegeviert bij Miss Universe 2023

De 2023 editie van de Miss Universe verkiezing, die op 18 november plaatsvond in El Salvador, zal de geschiedenis ingaan als het resultaat van een revolutionaire gebeurtenis.

Lees meer

De Golden Globes 2024: een nacht vol prijzen

De Golden Globes 2024: een nacht vol prijzen

Dompel jezelf onder in de wereld van de Golden Globes. Ontdek de grote winnaars van de avond en ontdek de diversiteit en uitmuntendheid van de hedendaagse film en televisie. Dit artikel biedt een diepgaande blik op een van de meest prestigieuze avonden va

Lees meer

Reclame

Films deze avond
20:30 Atomic Blonde Thriller - 2:10 - Verenigde Staten - 2017 Tv-programma VTM3
20:35 You Only Live Twice Dramatische komedie - 2:10 - Engeland - 1967 Tv-programma VTM4
23:30 Trapped Film - 7:45 - Duitsland - 2002 Tv-programma VTM2
Series deze avond
20:25 CSI: Vegas Misdaad - 0:50 - Verenigde Staten Tv-programma VIJF
21:15 CSI: Vegas Misdaad - 1:00 - Verenigde Staten Tv-programma VIJF
22:40 9-1-1 Drama - 1:05 - Verenigde Staten Tv-programma VTM3
22:45 Mr. Bean Serie/Feuilleton - 0:35 - Engeland Tv-programma VTM4
Talkshows & ontspanning
20:00 De goudvis Reportage - 0:50 - België Tv-programma EEN
21:00 Axel in Amerika Documentaire - 1:10 - België Tv-programma VIER
21:35 De Verraders: De Ronde Tafel Debat - 0:40 - België Tv-programma VTM
21:40 De Ideale Wereld Magazine - duiding - 0:45 - België Tv-programma EEN
22:10 Topdokters Ontspanning - 1:05 - België Tv-programma VIER
22:15 Alloo bij de Verkeerspolitie Ontspanning - 1:20 - België Tv-programma VTM
22:50 Zillion, the Lost Tapes Documentaire - 0:40 - België - 2023 Tv-programma VTM2
23:00 De popcast Muziek - 0:55 - België Tv-programma CANVAS
Sport

Reclame