Mis nooit nog wat!
Schrijf u in en stel uw persoonlijke TV Gids samen

De Olympische Sluitingsceremonie: medailles, ceremonie,...

© KovalenkovPetr / Depositphotos.com

De XXXIII Olympiade eindigde met een overwinning van de Verenigde Staten op Frankrijk in de finale van het basketbaltoernooi voor vrouwen, waardoor de Amerikanen de laatste gouden medaille van de Spelen wonnen. Deze triomf zette de medailletabel op zijn kop, waardoor de Verenigde Staten China konden verslaan en bovenaan het eindklassement eindigden.

Een spannende strijd om de eerste plaats

Tot dit laatste evenement had China het klassement gedomineerd met 40 gouden, 27 zilveren en 24 bronzen medailles, voor een totaal van 91 medailles. De Verenigde Staten hadden in totaal meer medailles (125), maar werden voorbijgestreefd door de Chinezen vanwege hun lagere aantal gouden medailles.

De overwinning van de Amerikaanse basketbalvrouwen bracht daar verandering in: met elk 40 gouden medailles zat het verschil in de zilveren medailles, waar de Verenigde Staten de leiding namen (42 tegen 27). Deze last-minute prestatie betekent dat ze de Spelen op de eerste plaats eindigen in de medailletabel.

Medailleklassement: de top 10

In het definitieve medailleklassement domineren de Verenigde Staten met een totaal van 126 medailles, waaronder 40 gouden, 44 zilveren en 42 bronzen. China volgt met 91 medailles, terwijl Japan het podium completeert met 45 medailles in totaal, waaronder 20 gouden. Frankrijk werd, ondanks een moeilijke finale in het vrouwenbasketbal, vijfde met 64 medailles.

België: bemoedigende vooruitgang

De prestaties van België op deze Spelen waren opmerkelijk. Hoewel het land niet deelnam aan de strijd om de top, slaagden zijn atleten erin 10 medailles te winnen, waaronder 3 gouden, waardoor België op de 25e plaats eindigde in de medaillelijst. Dit resultaat is beter dan dat van de Olympische Spelen in Tokio en betekent een aanzienlijke verbetering voor de Belgische delegatie.

Top 10 landen

• Verenigde Staten: 40 gouden medailles, 44 zilveren medailles, 42 bronzen medailles (126 in totaal)
  • China: 40 gouden, 27 zilveren, 24 bronzen (91 in totaal)
  • Japan: 20 goud, 12 zilver, 13 brons (45 totaal)
  • Australië: 18 goud, 19 zilver, 16 brons (53 totaal)
  • Frankrijk: 16 goud, 26 zilver, 22 brons (64 totaal)
  • Nederland: 15 goud, 7 zilver, 12 brons (34 totaal)
  • Verenigd Koninkrijk: 14 gouden, 22 zilveren, 29 bronzen medailles (65 in totaal)
  • Zuid-Korea: 13 gouden medailles, 9 zilveren medailles, 10 bronzen medailles (32 in totaal)
  • Italië: 12 gouden, 13 zilveren, 15 bronzen (40 in totaal)
  • Duitsland: 12 gouden medailles, 13 zilveren medailles, 8 bronzen medailles (33 in totaal)

Een wervelende sluitingsceremonie

De sluitingceremonie was een grandioos spektakel, rijk aan symboliek en emotie. Het begon met een ontroerende vertolking van "Sous le ciel de Paris" door Zaho de Sagazan rond het zwembad in de Jardin des Tuileries. Viervoudig gouden medaillewinnaar Léon Marchand doofde vervolgens de Olympische ketel, waarmee het einde van de wedstrijden werd gemarkeerd.

De delegaties van de verschillende landen vielen het centrum van het Stade de France binnen, begeleid door Franse muziekklassiekers zoals "Que je t'aime" van Johnny Hallyday en "Les Champs-Élysées" van Joe Dassin, wat een feestelijke en nostalgische sfeer creëerde.

Een van de hoogtepunten van de avond was de verschijning van enorme Olympische ringen, geanimeerd in een indrukwekkend choreografisch ballet, voordat de hymne van Apollo werd uitgevoerd door Alain Roche, spelend op een piano die in de lucht hing.

De groep Phoenix, begeleid door artiesten als Angèle en Kavinski, zette het Stade de France in vuur en vlam en markeerde zo het laatste muzikale optreden van deze Spelen.

Los Angeles 2028: een spectaculair voorproefje

De ceremonie werd afgesloten met de symbolische overhandiging van de Olympische vlag aan de burgemeester van Los Angeles, gaststad van de Olympische Spelen in 2028. De verrassing van de avond was de spectaculaire verschijning van Tom Cruise, die van het dak van het stadion naar beneden abseilde om de vlag vast te houden voordat hij het stadion op zijn motor verliet.

De avond werd vervolgd met een video die toeschouwers meenam naar Los Angeles, waar de Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish en Snoop Dogg het muzikale podium overnamen en een voorproefje gaven van hoe de volgende Spelen eruit zullen zien.

De Olympische Spelen van Parijs 2024 zullen herinnerd worden om zowel de sportprestaties als de grootsheid van de slotceremonie. De Verenigde Staten domineerden de medailletabel dankzij een eindoverwinning, terwijl Parijs een gedenkwaardige slotshow opvoerde die de rijkdom van de Franse cultuur benadrukte.

Tot ziens in Los Angeles in 2028 voor een nieuwe editie van de Olympische Spelen, die nu al groots belooft te worden.

Verwante artikels

De Grand Prix van Las Vegas 2023: wat je moet weten

Lees alles over de hoogtepunten van de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas van dit weekend. Mis onze volledige samenvatting niet van de beslissende momenten die deze spectaculaire race in het hart van Las Vegas tot leven brachten.

Ontdek de sleutelmomenten en gedetailleerde analyse van de spannende voetbalwedstrijd tussen België en Azerbeidzjan van dit weekend.

22:35 The Empty Man Horror - 2:20 - Frankrijk - 2020 Tv-programma VTM3